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State Medléa{ Be&rd of Ohio

Richard A. Whitehouse, Esq.
Executive Diractor

(614) 466-3934
med.chio,gov

December 11, 2007

Clare M. Ley, CMA

Ohio State Society of Medical Assistants
7014 Bridgetown Road

Cincinnati, OH 45248-2008

Dear Ms. Ley:

This letter is in response to your inquiry as to whether an Ohio licensed physician may delegate
the mitiating/starting of an intravenous catheter [IV] to a medical assistant. At its November 15,
2007 meeting, the State Medical Board of Ohio approved the following response to your inquiry:

In Ohio, medical assistants are unlicensed individuals. There is no standard training and
education for medical assistants. While some medical assistants receive formal cducation and
even attain national certification, other medical assistants receive only on-the-job training by the
employing physician. Because medical assistants are unlicensed, their duties are limited to those
delegated by a physician in comphance with the rules found in Chapter 4731-23, Ohio
Adxmmstratwe Code '

The criteria a physician must apply to determine whether a task may be delegated to an
unlicensed individual include the following criteria set forth in Rule 4731-23-02, Ohio
Administrative Code:

(B) Priot to a physician’s delegation of the performance of a medical task, that physician
shall determine each of the following:

e

(6) That the task is one that should be appropriately delegated when considering the
following factors:

(2) That the task can be performed without requiring the exercise of judgment
based on medical knowledge;

(b)' That results of ﬂig: task are reasonably predictable;

(@) That the task can safely be performed according to exact, unchanging
chrectlons . , e .

To protect and enhance the health and safety of the public threugh effective medical regulation GEE



@1/16/2888 13:19 5133856288 GEN & VASC SURG SPEC PAGE B3/85

Clare M. Ley, CMA
December 11, 2007
Page 2 of 2

(d) That the task can be performed without a need for complex observations or
critical decisions; ‘

(e) That the task can be performed without repeated medical assessments; and

(f) That the task, if performed improperly, would not present life threatening
consequences or the danger of immediate and serious harm to the patient.

Physician delegation of the insertion/starting of an IV to an unlicensed individual would not
comply with several of the criteria set forth in Rule 4731-23-02(B)(6), Ohio Administrative
Code. For example, the exercise of judgment based on medical knowledge is required in the
selection of the IV insertion site. Selection of the insertion site must be based on such clinical
factors as the type of therapy the patient will be receiving, the patient’s medical conditions,
presence of disease, and surgical history. The patient’s activity level must also be considered.
Additionally, complex observations or critical decisions must be made in selecting the insertion
site as the person performing the insertion must assess by feel the vein’s suitability for holding
up during the expected length of the therapy. Finally, an improperly inserted IV may well lead
to life threatening consequences or the danger of immediate and serious harm to the patient.

For the reasons discussed above, it is the opinion of the State Medical Board of Qhio that
the delegation of the insertion/starting of IVs to an unlicensed individual would not comply
with the criteria set forth in Rule 4731-23-02, Ohio Administrative Code. A copy of Rule
4731-23-02, Ohio Administrative Code, is enclosed.

The State Medical Board appreciates your association’s interest in this matter. If you have
questions about this response, please contact Sallie Debolt, Executive Staff Attorney, at her
direct telephone number: (614) 644-7021.

This letter is only a guideline and should not be interpreted as being all inclusive or exclusive.
The Board will review all possible violations of the Medical Practices Act and/or rules
promulgated there under on a case by case basis.

Sincerely,

G }MJ/ X

Anita M., Steinbergh, D.O.
Chair
Scope of Practice Committee

Encl.
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4731-23-02 Delegation of medical tasks.

(A) A physician shall not delegate the performance of a medical task unless that physician has complied
with all of the requirements of this chapter of the Administrative Code and the delegation otherwise
conforms to minimal standards of care of similar physicians under the same or similar circumstances.

(B) Prior to a physician's delegation of the performance of a medical task, that physician shall determine
each of the following:

(1) That the task is within that physician's authority;

(2) That the task is indicated for the patient;

(3) The appropriate level of supervision;

(4) That no law prohibits the delegation;

(5) That the person to whom the task will be delegated is competent to perform that task; and, .

(6) That the task itself is one that should be appropriately delegated when considering the following
factors:

{a) That the task ¢an be performed without requiring the exercise of judgment based on medical
knowledge;

(b) That results of the task are reasonably predictable;

(c) That the task can safely be performed according to exact, unchanging directions:

(d) That the task can be performed without a need for complex observations or critical decisions;
(e) That the task can be performed without repeated medical assessments; and,

() That the task, if performed improperly, would not present life threatening consequences or the
danger of immediate and serious harm to the patient.

(C) When a physician delegates the administration of drugs, that physician shall provide op-site
supervision, except in the following situations:

(1) When the physician has transferred responsibility for the on-site supervision of the unlicensed
person who is administering the drug to another physician and that physician has knowingly accepted
that responsibility on a patient-by-patient basis; or

(2) In the routine administration of a topical drug, such as a medicated shampoo.

(3) When delegation occurs pursuant to section 5126.356 of the Revised Code within the programs
and services offered by a county board of mental retardation and developmental disabilities.

(4) When delegation occurs pursuant to section 5123.193 of the Revised Code.

(3} When written policies and precedures have been adopted for the distribution of drugs by an
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unlicensed person to individuals incarcerated in state cotrectional institutions as defined in division (A)
of section 2796.01 of the Revised Code, other correctional facilities including county and municipal
jails, workhouses, minimum security jails, halfway houses, community residential centers, regional jails
and multi-county jails, or any other detention facility as defined in division (F) of section 2921.01 of the
Revised Code,

{D) This chapter of the Administrative Code shall not apply if the rules contained herein:

(1) Prevent an individual from engaging in an activity performed for a handicapped child as a service
needed to meet the educational needs of the child, as identified in the individualized sducation program
developed for the child under Chapter 3323. of the Revised Code;

(2) Prevent delegation from occurring pursuant to section 5126.356 of the Revised Code within the
programs and services offered by a county board of mental retardation and developmental disabilities;

(3) Contlict with any provision of the Revised Code that specifically authorizes an individual to
perform a particular task; '

(4) Conflict with any rule adopted pursuant to the Revised Code that is in effect on the effective date
of this section, as long as the rule remains in effect, specifically authorizing an individual to petform a
particular tagk;

(5) Prohibit a perfusionist from administering drugs intravenously while practicing as a perfusionist.
HISTORY: Eff 9-30-01; 5-31-02

Rule promulgated under: RC 119.03
Rule authorized by: RC 4731.05, 4731.053
Rule amplifies: RC 4731.22, 4731.34

R.C. 115,032 review dates: 9/30/2006
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