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Thank you for your inquiry concerning what tasks are delegable to medical assistants under Indiana law.

According to 25-22.5-1-2, Section 2(a) of the Indiana statutes, the provisions relating to the unlawful or unau-
thorized practice of medicine or osteopathic medicine shall not apply to:

(20) an employee of a physician or group of physicians who performs an act, a duty, or a function that is 
customarily within the specific area of practice of the employing physician or group of physicians, if the 
act, duty or function is performed under the direction and supervision of the employing physician or a 
physician of the employing group within whose area of practice the act, duty or function falls. An em-
ployee may not make a diagnosis or prescribe a treatment…An employee may not administer medica-
tion without the specific order of the employing physician of the employing group.

It is my legal opinion that this language authorizes physicians to delegate a reasonable scope of clinical and 
administrative tasks (including venipuncture/phlebotomy, administering intramuscular, intradermal, and subcu-
taneous injections [including immunizations/vaccinations], conveying information verbatim as directed by the 
delegating physician, transmitting verbatim the physician’s prescription/medication orders as directed by the 
delegating physician after review and approval by the physician) to knowledgeable and competent unlicensed 
professionals such as medical assistants working under their authority in outpatient settings. Tasks which con-
stitute the practice of medicine, or which state law permits only certain health care professionals to perform, or 
which require the exercise of independent professional judgment or the making of clinical assessments, evalua-
tions, or interpretations, however, may not be delegated to unlicensed professionals such as medical assistants.

Medical assistants work under the direct authority of a physician (or physicians) in an outpatient setting. 
Thus, the supervising/delegating/overseeing physician is responsible legally for any negligent acts by the 
medical assistant in performing tasks delegated by the physician. The medical assistant is also responsible for 
any of her/his negligent acts.

To my knowledge, there is nothing in Indiana law which forbids supervising physicians from delegating tasks 
to medical assistants through intermediary personnel, such as nurse practitioners, physician assistants, regis-
tered nurses, or other individuals capable of undertaking subdelegatory responsibility. It is advisable to have 
the supervising physician authorize in writing which tasks are being delegated to the medical assistants, and 
which health professionals are being assigned by the physician to oversee the medical assistants.

I hope this information is helpful. Please do not hesitate to contact me if you have further questions or need 
additional assistance.
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